Puszysty sernik bez spodu

Bardzo prosty sernik do zrobienia w 15 minut (nie licząc czasu pieczenia). Puszysty, lekki, nie za słodki, z waniliową nutą – przypomina ptasie mleczko i jest idealny do kawy. Podczas pieczenia pamiętajmy, by nie otwierać drzwi piekarnika, a później pozostawić sernik na chwilę w piekarniku.

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm:

  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, President
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • cukier puder
  1. Jajka oraz twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 
  2. Masła roztapiamy i studzimy do temperatury ok. 30 stopni.
  3. W misce zaczynamy miksować ser twarogowy z wiaderka, dodając po jednym jajku, roztopione masło, cukier oraz budynie. Masę serową miksujemy krótko, do połączenia składników. Ciasto ma konsystencję budyniu.
  4. Tortownicę wykładamy od spodu papierem do pieczenia (boków nie trzeba) i przekładamy do niej ciasto. Nie ma potrzeby natłuszczania boków od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik odchodzi od brzegów formy. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, umieszczamy formę na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustawiamy 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, bo sernik opadnie.
  6. Nie wyciągamy ciasta od razu po upieczeniu, bo opadnie. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik w komorze pieca na 15-20 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiemy formę z pieca. 
  7. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu, możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz