Bardzo prosty sernik do zrobienia w 15 minut (nie licząc czasu pieczenia). Puszysty, lekki, nie za słodki, z waniliową nutą – przypomina ptasie mleczko i jest idealny do kawy. Podczas pieczenia pamiętajmy, by nie otwierać drzwi piekarnika, a później pozostawić sernik na chwilę w piekarniku.
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm:
- 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, President
- 4 jajka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- cukier puder
- Jajka oraz twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Masła roztapiamy i studzimy do temperatury ok. 30 stopni.
- W misce zaczynamy miksować ser twarogowy z wiaderka, dodając po jednym jajku, roztopione masło, cukier oraz budynie. Masę serową miksujemy krótko, do połączenia składników. Ciasto ma konsystencję budyniu.
- Tortownicę wykładamy od spodu papierem do pieczenia (boków nie trzeba) i przekładamy do niej ciasto. Nie ma potrzeby natłuszczania boków od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik odchodzi od brzegów formy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, umieszczamy formę na środkowej półce z grzaniem góra/dół. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustawiamy 120 stopni i pieczemy ostatnie 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwi piekarnika, bo sernik opadnie.
- Nie wyciągamy ciasta od razu po upieczeniu, bo opadnie. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik w komorze pieca na 15-20 minut. Potem stopniowo uchylamy drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiemy formę z pieca.
- Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu, możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!