Dziś przepis na lekko pracochłonne, ale niebanalne i ciekawie wyglądające danie, ponieważ taki makaron niecodziennie gości na stole – pierwszy raz nadziewałam muszle i myślałam, że będzie trudniej, ale na pewno jeszcze kiedyś przygotuję je z innym farszem, może na zimno. Poza tym to oryginalny sposób na wykorzystanie salami. Przepis idealny na przyjęcie czy obiad na specjalną okazję, prezentuje się bardzo elegancko.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 30 szt muszli makaronowych
- ok. 50g plasterków salami
- 1 puszka pomidorów
- 1 kulka mozzarelli
- słodka papryka w proszku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, cukier
- olej
- Muszle gotujemy w dużym garnku, przez 15 minut w posolonej wodzie, odcedzamy.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Salami kroimy w kosteczkę.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami z cebulą przez 3 minuty.
- Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy.
- Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu, którym nadziewamy muszle.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę.
- Zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!