Muszle makaronowe z salami, pomidorami i mozzarellą

Dziś przepis na lekko pracochłonne, ale niebanalne i ciekawie wyglądające danie, ponieważ taki makaron niecodziennie gości na stole – pierwszy raz nadziewałam muszle i myślałam, że będzie trudniej, ale na pewno jeszcze kiedyś przygotuję je z innym farszem, może na zimno. Poza tym to oryginalny sposób na wykorzystanie salami. Przepis idealny na przyjęcie czy obiad na specjalną okazję, prezentuje się bardzo elegancko.

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 30 szt muszli makaronowych
  • ok. 50g plasterków salami
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • słodka papryka w proszku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, cukier
  • olej
  1. Muszle gotujemy w dużym garnku, przez 15 minut w posolonej wodzie, odcedzamy.
  2. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  3. Salami kroimy w kosteczkę.
  4. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami z cebulą przez 3 minuty.
  5. Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy.
  6. Mozzarellę kroimy w kostkę. Połowę dodajemy do farszu, którym nadziewamy muszle.
  7. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy pozostałą mozzarellę.
  8. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dodaj komentarz